Tempatnya Download Aplikasi full Apk, Mod, Pro, Premium untuk semua Sahabat Android.

Saturday, September 23, 2017

Apa Itu Standby, Shutdown, Hibernate & Sleep Pada Windows1. Standby 
Ketika kita memilih fungsi ini, windows akan menyebarkan komputer dalam keadaan penjimatan tenaga. Penjimatan tenaga yang dimaksudkan yaitu komputer dinyalakan dengan menggunakan arus elektrik dengan seminima mungkin. Hal yang biasa terjadi ketika komputer dalam keadaan standby yaitu monitor akan dalam keadaan mati ( tidak menampilkan gambar ). Pada keadaan standby, komputer akan menunggu tindakbalas dari pengguna semoga kembali menyerupai semula atau kembali ke keadaan normal. Tindakbalas yang dimaksudkan yaitu menyerupai gerakan mouse dan jalan masuk keyboard ( kita menekan mana-mana tombol di keyboard ).

2. Shutdown 
Fungsi ini cukup jelas, iaitu mematikan komputer secara keseluruhan. Saat kita memilih shutdown, semua komponen komputer (ram, hardisk, prosesor, dll) akan dinyahaktifkan, iaitu diputuskan anutan arus elektriknya. Pada ketika ini memori komputer (ram) akan dikosongkan, sehingga kalau hendak menghidupkan komputer kembali memerlukan masa cukup lama untuk memuat sistem operasi (misal windows) kembali ke ram. Hal ini terkait rapat dengan pentingnya memori bagi sesebuah komputer dan cara kerja sistem operasi.

3. Hibernate
Fungsi hibernate akan membuat komputer mati (off ) menyerupai fungsi shutdown. Tetapi apa yang bezanya, sebelum komputer dalam keadaan off, memori-memori yang ada di ram ( volatile memory ), akan di copy semua ke dalam hardisk ( non-volatile memory ). Maksudnya, semua aktiviti yang kita lakukan pada komputer (memori-memori aplikasi yang sedang kita buka, menyerupai word dll) akan disimpan ke dalam hardisk. Dan ketika kita nyalakan kembali komputer , ram akan meminta kepada hardisk memori-memori yang tersimpan tadi dan dengan ini proses booting akan mengambil masa yang lebih cepat karana ram sudah memiliki memori yang dibutuhkan untuk masuk ke windows. Aplikasi-aplikasi yang kita gunakan ( sebelum di-hibernate ) juga akan terus terbuka apabila masuk ke windows.

4.  Sleep
Fungsi Sleep digunakan untuk membuat komputer tertidur,maksud tertidur disini adalah,windows akan menyimpan semua aktiviti yang kita lakukan pada komputer di dalam RAM dan berjalan dengan POWER yang sangat kecil ( arus elektrik yang digunakan sangat sedikit ) dan memungkinkan kembali menyerupai semula hanya dengan beberapa ketika sahaja .Fungsi SLEEP ini hanya dapat diberjalan kalau masih ada arus pada bateri, dan kalau bateri hampir habis maka komputer akan “Bangun” sendiri dan automatik akan masuk ke fungsi HIBERNATE STATE, iaitu dia akan menyalin semua aktiviti ( memori ) pada ram ke dalam HARDISK.
Sumber https://faiz-tutorial.blogspot.co.id/

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Apa Itu Standby, Shutdown, Hibernate & Sleep Pada Windows