Tempatnya Download Aplikasi full Apk, Mod, Pro, Premium untuk semua Sahabat Android.

Saturday, September 23, 2017

Cara Mengecas Bateri Telefon Pintar Dengan Pantas & Efisen


Seperti yang kita semua sedia maklum, duduk perkara bateri yakni sesuatu yang pasti menghantui kesemua pengguna telefon bakir dan tablet. Walaupun kapasiti bateri pada telefon bakir dan tablet semakin tinggi namun duduk perkara ini tetap hadir. Disini kami menyampaikan anda beberapa cara untuk mengecas bateri peranti anda dengan lebih pantas dan secara efisen.


1. Letakkan peranti anda didalam ‘Airplane Mode’ atau matikanya.
Cara ini mungkin bukan sesuatu yang gres untuk dibincangkan, namun untuk pengetahuan anda, peranti anda masih menggunakan tenaga bateri yang kecil dikala didalam mod ‘stanby’ namun bila ada meletakkan peranti anda didalam mod ‘Airplane’ ianya akan hampir kesemua fungsi utama peranti tersebut sekaligus mempercepatkan lagi pengecasan. Selain itu, yakni lebih baik bila anda boleh mematikan terus peranti anda kerana pengunaan bateri akan menjadi 0%. Harus diingatkan juga bahawa cara ini mungkin tidak berkesan pada sesetengah peranti.


2. Caj bateri anda dari sumber elektrik utama dan bukan melalui USB.
Ini yakni satu yang kita jarang amalkan kerana kita lebih biasa mengecaj peranti kita melalui komputer peribadi terutamanya di pejabat namun untuk pengetahuan anda, pengecasan ini pasti mengambil masa yang lama. Sebagai perbandingan, port USB 2.0 pada sesuatu komputer hanya menyampaikan 0.5amps tenaga manakala port USB 3.0 menyampaikan 0.9amps yang mana ianya yakni kurang bila dibandingkan dengan pengecasan tradisional. Pengecasan secara terus memboleh pengecasan dilakukan pada kadar yang lebih cepat kerana tenaga elektrik yang diberikan yakni pada kadar 1.0 amps manakala bagi tablet yakni 2 amps.


3.Guna pengecas yang menyampaikan amps yang tinggi.
Lebih tinggi amps yang diberikan oleh sesuatu pengecaj lebih cepat peranti anda akan dicaj. Kami mencadangkan anda mencari pengecaj yang menyampaikan kadar pengaliran tenaga yang lebih tinggi.


4.Gunakan port USB Mac ( untuk peranti iPhone dan iPad).
Jika anda tidak mempunyai sumber elektrik dan anda memiliki peranti iPhone atau iPad, pengecasan melalui komputer Apple Mac kerana model Mac yang gres bisa mengesan peranti Apple dan menyampaikan tenaga pengecasan yang lebih tinggi berbanding biasa iaitu pada kadar 1.1 amps.


5.Gunakan perisian asli untuk meningkatkan kadar pengaliran tenaga melalui port USB.
Seperti yang kami perkatakan, hampir kesemua komputer menyampaikan 0.5-0.9 amps melalui port USB namun terdapat beberapa pengeluar komputer yang menyampaikan perisian khas yang membolehkan jumlah amps ditingkatkan untuk pengecasan yang lebih pantas. Contoh yang boleh kami sebut adalah, aplikasi Windows yang dikenali sebagai ‘Ai charger’ yang terdapat pada komputer keluaran Asus. Kami mengingatkan anda agar hanya menggunakan perisian yang disahkan selamat oleh pengeluar komputer anda.


6. Pengecas Dual USB.
Ini yakni kable micro USB yang membolehkan anda menggunakan tenaga dari dua port USB secara serentak dan bisa mengecas telefon bakir atau tablet anda pada kadar dua kali lebih pantas.


Sumber https://faiz-tutorial.blogspot.co.id/

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Cara Mengecas Bateri Telefon Pintar Dengan Pantas & Efisen