Tempatnya Download Aplikasi full Apk, Mod, Pro, Premium untuk semua Sahabat Android.

Sunday, September 24, 2017

Tips Memanjangkan Hayat Bateri Handphone


1. Cas pertama kali mesti full
Apa pun jenis bateri handphone, proses mengecas untuk kali pertama sangat penting dalam menentukan usia bateri. Ini kerana apabila kita mengecas bateri, seluruh sel dalam handphone berfungsi; maka disebabkan itulah cas untuk kali pertama disarankan waktunya lebih panjang (seperti disyorkan).

Perlu diingat bahawa pengecasan pertama bateri selama 8 jam ialah konsep yang tidak benar buat masa kini. Pengecasan bateri selama 8 jam ialah diharapkan untuk handphone model lama yang menggunakan bateri jenis Ni-Mh atau Ni-Cd.

Untuk bateri jenis Lithium (kebanyakan handphone sekarang guna bateri jenis ni), tempoh pengecasan pertama selama 3 jam sudah cukup. Paling lama pun 4 jam. Dan sepatutnya jikalau pertama kali menggunakan handphone baru, anda kena gunakannya sehingga habis bateri, kemudian barulah dicas selama 3-4 jam.


2. Kosongkan bateri sebelum dicas
Pastikan bateri dalam keadaan kosong sebelum diisi. Ini ialah menghindari memory effect saat menggunakan bateri baru. Biasanya bateri hendaklah berada dalam keadaan tidak terlalu kosong, kerana bateri gres sudah boleh digunakan untuk menghidupkan handphone meski pun ia tidak mempunyai kekuatan tenaga yang lama . Bagi mengosongkan bateri anda hendaklah menghidupkan handphone hingga low batt.

Namun bateri yang digunakan handphone zaman sekarang ialah jenis Lithium ion ialah lebih baik dari jenis Nikel Cadmium saat mula-mula keluaran awal handhphone kerana ada dead memori. Bateri jenis Nikel Cadmium ini perlu dipastikan bateri habis caj ini sebelum dicajkan semula berbeza bateri Lithium ion boleh caj bila-bila masa sahaja.


3. Jimatkan penggunaan bateri handphone dengan mematikan features yang jarang digunakan
Anda harus ingat bahawa bateri handphone anda ada umur berdasarkan kitar hayat pengecasannya. Semakin banyak anda menggunakan kuasa bateri anda, maka semakin kerap anda perlu mengecas bateri berkenaan, bererti kitar hayat cas bateri handphone anda akan cepat habis. Untuk mengelakkan hal tersebut, anda perlu berjimat dengan mematikan features yang tidak atau jarang anda gunakan.

Ada beberapa features yang banyak menggunakan tenaga yang biasa terdapat dalam handphone canggih/smartphone, yang terkadang kita sendiri tidak begitu sedar kewujudannya, namun tetap aktif meskipun kita tidak ingin menggunakannya ibarat Bluetooth, Wi fi, 3G, push email, WIFI scanning, background application dan lain-lain. Disable features tersebut jikalau ia tidak digunakan. Mengurangkan brightness skrin handphone dapat memanjangkan jangka hayat bateri.


4. Jangan biasakan menelefon sambil mengecas handphone anda
Ini juga termasuk kebiasaan buruk beberapa pengguna handphone. Selain tidak baik untuk kesihatan (kerana saat mengecas tahap radiasi dan suhu bateri bertambah), menelefon sambil mengecas handphone juga akan menggunakan kuasa bateri, sehingga secara tidak disedari, ini akan memanjangkan proses pengisian tenaga di dalam bateri.


5. Off handphone saat mengecas
Biasakan untuk mematikan handphone atau sekurang-kurangnya mematikan vibrate features saat sedang mengecas. Mematikan handphone saat mengecas ialah tindakan yang bijak, Ini kerana saat handphone ON, arus elektrik yang keluar masuk akan merosakkan molekul dalam bateri bateri tanggapan daripada penambahan beban pada proses kimia dalam bateri.


6. Jangan sesekali terlebih tempoh cas bateri
Ini juga salah satu kebiasaan buruk yang sering dipraktikkan. Terkadang kita malas atau lupa untuk segera menghentikan proses mengecas, walaupun bekerjsama bateri handphone kita sudah penuh. Paling dahsyat, kita biasanya suka melaksanakan proses mengecas saat hendak tidur. Proses mengecas normal untuk bateri modern biasanya sekitar 2-4 jam, bila kita membiarkannya semalaman dalam kondisi cas (anggap kita tidur sekitar 6 jam), maka bateri akan mengalami “overcharge” selama 2–3 jam, dan ini bukanlah baik untuk bateri kita. “Overcharging” bateri ialah salah satu pembunuh tersembunyi yang dapat mempercepat maut umur bateri.


7. Jangan menelefon dalam keadaan bergerak
Menerima atau membuat panggilan dalam kenderaan memerlukan tenaga yang tinggi. Ini kerana handphone berusaha untuk mencari signal dari BTS yang terdekat. Aktiviti inilah yang memakan tenaga bateri yang banyak. Apatahlagi jikalau anda menggunakan sambungan internet dalam keadaan bergerak.


8. Jangan letak handphone anda di daerah yang panas

Suhu udara yang panas ialah musuh utama setiap komponen gadget/peralatan elektronik. Baik panas atau sejuk yang berlebihan boleh merosakkan komponen tersebut, termasuk juga bateri handphone. Tertinggal di dalam kereta di cuaca panas terik, bermakna anda perlu bersedia untuk beli bateri baru.


9. Gunakan charger yang original
Charger yang original direka dengan ajaran arus yang sesuai untuk mengecas bateri handphone tersebut. Charger orang lain atau menggunakan charger yang tidak sesuai akan mensugesti ajaran daya ke bateri dan dalam jangka panjang boleh merosakkannya.


10. Elakkan cas handphone dalam kereta
Ketika mengecas handphone dalam kereta, kita menggunakan port pemetik api sebagai sambungan. Voltage pada kereta sangatlah tidak stabil, terutama saat kenderaan sedang berjalan dan menimbulkan arus yang masuk ke dalam bateri juga tidak stabil. Maka apabila anda selalu mengecas dalam kereta, komponen bateri akan mudah rosak.


11. Bersih itu asas kesihatan
Pastikan bateri handphone anda sentiasa bersih daripada habuk dan bendasing yang tidak diingini..


Sumber: Info Handphone !
Sumber https://faiz-tutorial.blogspot.co.id/

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Tips Memanjangkan Hayat Bateri Handphone