Tempatnya Download Aplikasi full Apk, Mod, Pro, Premium untuk semua Sahabat Android.

Saturday, September 23, 2017

Versi Terbaru Android L Bakal Dilancarkan

Pada program tahunan Google (Google I/O) baru-baru ini , salah satu perkara yang menjadi fokus utama yaitu beberapa perkara gres mengenai Android. Versi gres mereka akan hadir tidak lama lagi, dan untuk membolehkan para pembangun bersedia dengan aplikasi mereka, Google mengumumkan Android “L” Developer Preview.


Rekaan Antaramuka Baru – Material Design


Android “L” dilihat akan membawakan perubahan dari segi antaramuka. Google memanggilnya sebagai “Material Design”, dimana merupakan salah satu usaha untuk menyelarikan rekaan antaramuka pada pelbagai saiz peranti, dan juga untuk menyampaikan pengalaman pengguna yang selari pada aplikasi dan web.

Untuk menjayakan perkara ini, Google turut membuat perubahan pada muka-taip yang digunakan pada Android “L”, disamping menyampaikan beberapa kesan animasi untuk digunakan oleh para pembangun.Notifikasi Di Lockscreen

Notifikasi pada Android boleh dikatakan agak baik jikalau dibandingkan dengan beberapa platform operasi yang lain. Pada Android “L”, pihak Google turut menyampaikan fokus dan menambah-baik sokongan notifikasi untuk menjadikannya lebih menarik.Salah satu pembaharuan yaitu pengguna kini turut dipaparkan dengan notifikasi walaupun pada aplikasi dengan skrin penuh – ibarat permainan, video dan sebagainya.

Disamping itu, pihak Google dilihat turut membawa notifikasi ke lockscreen melalui Android “L”, dimana pengguna boleh melihatnya, ataupun swipe sesuatu notifikasi ke sebelah kanan untuk memadamkannya.


Personal Unlocking Dan Sekuriti

Dengan Google yang turut membawa Android ke peranti boleh-pakai, salah satu fungsi gres yang diperkenalkan yaitu “Personal Unlocking”. Melaluinya, ia memastikan telefon atau tablet anda berada di lokasi yang selamat, dan mengoptimasikan lockscreen bersesuaian dengannya.


Sebagai contoh, sekiranya anda memakai jam tangan arif yang dihubungkan ke peranti, dan ingin mengakses peranti, anda boleh mengaksesnya terus, dan sekiranya sebaliknya, anda akan dipaparkan dengan skrin untuk memasukkan kod saluran anda.

Selain menggunakan peranti boleh-pakai, Google turut mengatakan sokongan Personal Unlocking turut akan menyokong dan mengambil kira beberapa perkara lain, termasuk kedudukan anda melalui geolokasi (berdasarkan lokasi yang sering dilawati anda), rangkaian WiFi yang dihubungkan dan beberapa perkara lain.

Untuk sekuriti pula, pihak Google membawakan beberapa pembaharuan melalui Android “L”, termasuk salah satunya yaitu Factory Reset Protection yang memudahkan pengguna nyah-aktifkan peranti mereka yang hilang atau dicuri, dan juga sokongan Universal Data Protection yang membolehkan pengguna mengawal data-data yang dikongsikan mereka ibarat geolokasi dan sebagainya.


Multi-Tasking Kini Recents

Rekaan untuk bahagian multi-tasking turut dikemaskini melalui Android “L”, dimana pihak Google didapati memanggil butang multi-tasking sebagai “Recents”.


Daripada apa yang ditunjukkan, pengguna dipaparkan dalam bentuk rekaan Cards, dimana pengguna boleh swipe untuk melihat dari satu aplikasi ke aplikasi lain.

Disamping itu, pihak Google turut melangkah setapak kehadapan dengan mengumumkan yang mana setiap tab pada Chrome juga akan dipaparkan dalam bentuk Cards berbeza, sekaligus memudahkan proses multi-tasking anda.


Peningkatan Prestasi Dan Bateri

Android “L” juga akan menyaksikan pihak Google beralih sepenuhnya daripada penggunaan Dalvik kepada ART, yang mana secara tidak eksklusif membawa kepada peningkatan penggunaan prestasi secara keseluruhan, termasuk membawakan sokongan grafik yang lebih baik. Bersama-sama pengenalan ART, pihak Google turut membawakan sokongan 64-bit ke platform Android secara rasminya.Untuk bahagian bateri pula, Google dilihat hadir dengan Project Volta, menyampaikan pembangun lebih kawalan untuk mengoptimasikan penggunaan bateri dikala aplikasi mereka digunakan. Untuk pengguna umum pula, pihak Google menyediakan sebuah fungsi gres yang sedia terdapat pada kebanyakkan peranti utama hari ini, iaitu Battery Saver Mode.

Selain daripada pelbagai pengenalan ini, Google turut dilihat bukan berhenti dengan Android untuk peranti mudah-alih sahaja, tetapi sebaliknya membawa ia ke pelbagai platform lain – termasuk untuk beling televisyen melalui Android TV, untuk kenderaan melalui Android Auto, dan untuk peranti boleh-pakai melalui Android Wear. Google juga turut dilihat mengintegrasikan Android ke Chromebook dengan lebih baik, termasuk mengatakan Chromebook akan menyokong aplikasi Android tidak lama lagi.

Apa pun, ini boleh dikatakan hanya sebilangan kecil daripada fungsi-fungsi gres yang dibawakan oleh Android “L”. Google mengatakan lebih 5000 API gres tersedia melalui Android “L”, dan mungkin kita akan dapat melihat sebahagian daripadanya apabila mendapat saluran untuk Android “L” Developer Preview.

Sumber
Sumber https://faiz-tutorial.blogspot.co.id/

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Versi Terbaru Android L Bakal Dilancarkan